Vores hus er gammelt. Tegningerne er fra 1912/13, og på den tid var det almindeligt at bygge huse uden eget bad og toilet. Toiletter var dog indendørs, således at to lejligheder delte et toilet på køkkentrappen. Ville man være ren, måtte man klare sig med klatvask eller en tur på badanstalt.
Men i 1989 blev der etableret to badeværelser i huset. Hver opgang fik et badeværelse i kælderen med to bruseafsnit, varme i gulvet og automatisk udluftning. Ren luksus og en stor forbedring af huset.
Efterhånden som vi kom længere ind i det 21. århundrede blev det dog en almindelig opfattelse i huset at vi gerne ville have noget bedre og mere privat. Efterhånden som lejlighederne blev ledige, blev de købt af naboen og slået sammen, og i 2010 var 12 lejligheder nu blevet til 6. Hver lejlighed havde i princippet eget toilet, men på bagtrappen, uden håndvask, og badet var stadig i kælderen.
Efter megen snak gik vi igang med at projektere en gennemgribende ændring. Vi valgte at inddrage køkkentrapperne og bygge moderne badeværelser herude. Til erstatning for køkkentrapperne valgte vi at sætte altaner op og få en enkelt trappe på midten, således kunne vi bevare den meget vigtige direkte adgang til haven. Der har både før og nu været meget trafik ind og ud af huset den vej, og det sætter vi stor pris på.
Med flere tilløb fik vi projektet igang, et udvalg af beboere i foreningen blev valgt til at varetage foreningens interesser, et ingeniørfirma blev fundet og projektet beskrevet og sendt i udbud.
Da vi så havde fundet vores hovedentreprenør, kunne projektet for alvor gå ind i den mere fysiske fase. Lige efter påske 2011 rykkede håndværkerne ind. Haven blev raseret (og det var vi forberedt på) og for en tid måtte vi nu gå i bad og på toilet i en skurvogn på gaden. Heldigvis var det ikke længere så koldt, – og vi havde endda haft en ide om, at vi skulle igang i december 2010!
Køkkentrappen blev revet ned, der blev lavet hul i gulv til kælder fra stueetagen, og i loftet fra 2. sal til loftet. Det så temmelig kaotisk ud. Men så begyndte der at komme nye etageadskillelser i trappetårnet, en ny kældertrappe i haven, og ikke mindst isolering udvendig på trappetårnene.
Så kom der altaner i stål, den nye trappe blev sat op, og efterhånden blev isoleringen gemt væk bag mange profiler i corten-stål. Ændringen af huset var stor, og meget spændende at følge.
Udgang til altanerne blev lavet ved at udskifte et vindue med en stor dobbeltdør, det gav meget lys ind i køkkenerne. Og altanerne viste sig ikke at tage alverden af lys, tværtimod giver det en god skygge om sommeren, så køkkenet ikke bliver alt for varmt. Om vinteren står solen så lavt, at det giver fint lys under altanen.
Projektet skred frem hen over foråret, det blev sommer, og deadlines blev rykket på. Der blev holdt mange møder, og der blev diskuteret meget, hvad var med i projektet, og hvilke detaljer skulle koste ekstra. Det lykkedes at blive enige om det meste, desværre oplevede vi, at entreprenøren kom ud i økonomiske vanskeligheder og ikke kunne betale underentreprenørerne. De blev reddet en gang, men kort før projektets afslutning gik det galt.
Heldigvis var vi så langt at vi kunne få tingene afsluttet, det var enkelte udvendige detaljer, der manglede, og i september var vi endelig færdige med at have håndværkere omkring og i huset. Vores badeværelser var taget i brug og haven blev ryddet for diverse stilladser, container, materialer og værktøj.
I oktober blev der så lagt nye fliser i haven, og i sommeren 2012 er græsset pænt igen, takket være en gang rullegræs.
Huset er ændret meget, men vi mener at vi har fået et resultat, der harmonisk kombinerer stålet på altaner og trapper, det rustne corten-stål og så de gamle, røde mursten.
Vi har formået at holde os indenfor rammerne af huset, altanerne og trappen er omgivet af trappetårnene, og farverne spiller godt med hinanden.
Og selvfølgelig er vi meget glade for den øgede komfort, det har givet at få de sanitære forhold bragt op til moderne standard – og tilgængelig for alle, direkte i lejlighederne.